פעילויות נוער שוחר מדע לבתי ספר יסודיים לשנה"ל תשפ"ה
ישנם 2 סוגי פעילויות:
- קורסים מלאים בבתי הספר (12- 15 מפגשים):
-
יסודות הכימיה- (ג'-ו')
העולם סביבנו מורכב מחומרים שונים. הכרת מדע הכימיה, היא דרך נהדרת לנסות להבין את העולם ואת האופן שבה הוא פועל? כימיה היא מדע החומר ותפקידה להסביר כיצד חומר בנוי, מהם תכונותיו וכיצד הוא פועל ומשתנה. בחוג, נקיים סדרת מעבדות, במסגרתן נכיר את מבנה החומר מהיסוד, נלמד על עקרונות של תהליכים כימיים תוך התנסות מעשית חווייתית ומאתגרת ובכל מפגש נבצע ניסויים שונים ונכיר חומרים חדשים.
רופאים צעירים- (ג'-ו')
רוצים להתנסות במדעי הרפואה? ללמוד על מערכות גוף האדם? ואפילו לנתח איברים מן החי?
הצלת חיים, טיפול בחולים ומחקר רפואי הם עיסוקיו המרכזיים של הרופא.בחוג זה נכיר את שבועת הרופא, את מערכות גוף האדם, כיצד נוהג הרופא בבריאות ובחולי ונתעסק בשאלות האתיות המעסיקות את הרופאים.
קורס ארכיטקטורה – הקשר בין מדע לאמנות- (ה'-ו')
הקורס נועד לתווך ולהנגיש ידע אדריכלי לילדים, מתוך חשיבה שהארכיטקטורה נמצאת לא רק במוזיאונים ובמבנים לשימור, אלא בכל מקום בסביבתנו. הוא שואף לתת כלים לראיה מרחבית ולהתבוננות חדשה על סביבתנו- החל מהאזורים הקרובים (החדר האישי, הבית, הכיתה) ובמעגלים מתרחבים. במהלך השיעורים יכירו הילדים מושגים בארכיטקטורה ויתנסו בתכנון מודלים בדו- ובתלת-מימד. לצד הכלים הפרקטיים, יידונו דרך עקרונות האדריכלות שאלות של מרחב אישי מול ציבורי, איכות הסביבה, 'אופי" ייחודי של אובייקט וההשפעה שלו במרחב, והחשיבות שבהתאמה ובהשתנות בהתאם לתנאים.
אוריגמי וגיאומטריה- (ה'-ו')
הקורס מיועד לתלמידים המעוניינים לשלב בין אמנות לקסם המתמטי של קיפולי נייר. מטרת הקורס היא לפתח חשיבה מרחבית וגיאומטרית תוך כדי התנסות במבנים תלת-ממדיים ובדפוסים גיאומטריים. במהלך הקורס נלמד ונחקור עקרונות מתמטיים דרך הכנת דגמי אוריגמי כגון כוכב נינג'ה, קופסאות, אריחים וקוביות. בנוסף, הקורס מעודד חיזוק מיומנויות מוטוריות עדינות, מעורר חשיבה ביקורתית, ומקנה חוויית יצירה מהנה. כל זה תוך פיתוח היצירתיות האישית של כל תלמיד, במפגש חווייתי בין גיאומטריה ואמנות.
- קורס קצר הכולל 3-4 מפגשים בבית הספר ומפגש שיא בנוער שוחר מדע:
-
תעופה וחלל - (ה'-ו')
אטמוספירה
מהי אטמוספירה? כיצד היא מאפשרת קיום חיים על פני כדור הארץ.? נלמד על החיים בתחנת החלל והאמצעים בהם משתמשים אסטרונאוטים בתנאים השוררים בחלל. נלמד על קרינה ונתנסה באמצעות קרני UV בבדיקה של מסנני קרינה.
נערוך ניסוי המדגים את ההשפעה של וואקום על חומרים שונים.
נבנה דגם קטן של אמצעי הגנה מפני חום וקור קיצוניים כדי להבין אלו חומרים יכולים לסנן קרינה ולהגן מפני חום וקור קיצוניים מחוץ לכדור הארץ.
טיסה לחלל
נלמד על ההבדל בין טיסה במטוס בכדור הארץ לשיגורים לחלל. נלמד על הנעה רקטית ועל סוגי רקטות שונות לשיגור אסטרונאוטים ומשימות לחלל. נכין דגם של רקטה המדמה שיגור של חללית ונשגר אותה לגובה באמצעות מים ולחץ אוויר.
מאדים
נכיר את כוכב הלכת מאדים, כוכב הלכת הקרוב אלינו, נבין את ההבדל בין כוכב לכוכב לכת ונכיר את התנאים השוררים על מאדים, נלמד על משימות מחקר שנשלחו לחקר מאדים.
נתנסה בהכנת דגם של מצנח לנחיתה על הקרקע של מאדים, תוך כדי הבנה של העקרונות הפיזיקליים להנחתת מצנח.
מפגש שיא: חקר החלל
פעילויות במעבדה- נערוך את הניסוי: ''הגן הכימי'' אותו ערך אילן רמון בחלל.
נערוך מחקר על קרקעות לגילוי סימני חיים, מחקר המדמה את המחקרים של נאסא על דגימות קרקע של מאדים.
למידע נוסף ניתן לפנות לרכזת ימי העיון-
ערין ג'אבר: 02-6586119
במייל areenj@savion.huji.ac.il
או למשרד נוער שוחר מדע בטלפון 02-6585346