מעבדות חקר הנן מעבדות בהן מושם דגש על מיומנויות חשיבה, וזאת בנוסף לידע ולהבנה אשר נרכשים בכל הסוגים השונים של המעבדות. למעבדת חקר שלושה חלקים עיקריים:
- שלב הטרום חקר
- שלב החקר
- ושלב הפוסט חקר
בשלב הטרום חקר מכירים התלמידים את המערכת, והתופעה אותה יחקרו. בשלב זה מבצעים התלמידים, למעשה, ניסויי מן הסוג המאשר: הם עובדים לפי הוראות ברורות ומקבלים מידע על התופעה ועל המערכת והמכשור הקשורים במדידת התופעה. לאחר הכרת המערכת מעלים התלמידים שאלות שמעניינות אותם, בוחרים שאלה אחת אותה יחקרו בשלב החקר, ומשערים השערת מחקר (תשובה הגיונית לשאלת החקר). התלמידים מתכננים ניסוי חקר, ומזמינים את כל הציוד והחומרים הדרושים להם לשם החקר. בשלב החקר מבצעים התלמידים את ניסויי החקר שתכננו בעצמם, ובודקים האם הניסוי מאשש או מפריך את השערתם. בשלב האחרון מעלים התלמידים שאלות נוספות המסקרנות אותם בעקבות הניסוי שביצעו, ומבצעים רפלקציה על תהליך הניסוי, ועל דרכי החשיבה שלהם.
מעבדות החקר מותאמות לתוכנית החדשה.
רשימת ניסויי חקר:
- חומצות ובסיסים - מכשור פוטנציומטרpH) מטר(
- בריאות הפה - פלואוריד וקליפות ביצים.
- קביעת כמות ויטמין C בשיטה יודומטרית- בניסוי יקבעו התלמידים את כמות ויטמין C בגלולה, בשיטת טיטרצית חימצון-חיזור יודומטרית.
-
מעבדות המשתמשות במערכת חישה ממוחשבת מכשור - חיישני לחץ, חיישני טמפרטורה, חיישני pH
נושאי מעבדה: חלבונים ואנזימים, סטוכיומטריה, כל מערך הניסויים על פי תוכנית "מעבדות חקר ממוחשבות" בפיתוח הטכניון (פרוצדורות ישלחו למורים לאחר התייעצות). - פעילות אופטית- ניסוי חקר בנושא כימיה אורגנית, חומרים פעילים אופטית. מכשור: מסילה אופטית, מקטבים, מקור אור (קרן לייזר)
- לצבוע חשמל - ניסוי חקר בנושאים: אלקטרטליזה, חומצות ובסיסים, אלקטרוכימיה. מכשור: ספק כוח
- גז כרומטוגרף - הפרדה אלכוהולית ניסוי חקר בנושאים קישור בין מולקולרי, כימיה אורגנית, שיטות הפרדה. שימוש במכשיר גז כרומטוגרף. בניסוי לומדים התלמידים על עקרון הפעולה של מכשיר הגז כרומטוגרף ומתכננים ניסוי לבדיקת הגורמים השונים המשפיעים על זמני יציאה של כהלים שונים מהקולונה.
- שווי משקל- העין האנושית לעומת הספקטרופוטומטר. ניסוי חקר בו עוקבים התלמידים אחרי הווצרות הקומפלקס תיאוציאנאט-ברזל
- חימצון חיזור- בניסוי מחזרים התלמידים יוני כסף חד-ערכי לכסף מתכתי תוך קבלת יוני נחושת.